Subiectul mail-ului – alege o variantă jucăuşă, dar totuşi puţin alarmantă. Probabil că şeful tău ţi-a anunţat deja plecarea, aşa că nu are rost să o arzi la modul dramatic. Nişte variante bune de subiect ar putea fi: „spre păşuni mai verzi”, „spre lacuri mai cristaline”, „înspre locuri mai însorite”.
Adresează-te colegilor cu o poreclă – dacă nu aveţi deja un nume consacrat cu care să vă referiţi la angajaţii firmei, varianta cea mai uşoară e să adaugi sufixul „-ers” la numele companiei. Să zicem că lucrezi la o companie care se numeşte Easytech, atunci îţi vei începe e-mailul cu formula „Dragi easytechers”.
Laudă-ţi colegii - începe menţionând cât de greu ai luat decizia de a pleca, mai ales că ai lucrat alături de o echipă incredibilă, awesome, cei mai buni, top of the top, spuma spumelor. Mulţumeşte-le pentru toate lucrurile grozave pe care le-ai învăţat de la ei, şi spune cu modestie că speri că şi tu i-ai învăţat câte ceva.
Fă mişto de cineva – în fiecare echipă e cel puţin o persoană de care toţi fac băşcălie. Arată-le ce coleg cu spiritul umorului eşti, până în ultima clipă: “O să imi lipsiţi toţi foarte mult, mai puţin tu, Mihai”. Pune şi un smiley face, ca să fie clară gluma, în caz că Mihai e mai de la ţară.
Menţionează perioada petrecută în companie – e foarte important să aminteşti subtil perioada de timp petrecută la locul de munca, şi rolurile deţinute, astfel încât toţi să poată aprecia ce coleg de calibru ai fost tu: ”Îmi vine greu să cred că au trecut deja 3 ani. Îmi amintesc şi acum ziua în care m-am alăturat echipei ca Project Manager. De atunci, am trecut prin numeroase roluri, ca Delivery Manager şi ulterior Senior Delivery Manager, care m-au ajutat să cresc şi să învăţ foarte mult. Şi toate astea se datorează vouă”.
Numeşte perioada petrecută în firmă drept o aventură extraodrinară – menţionează toate echipele şi proiectele în care ai fost implicat, dar într-o manieră care să nu pară a laudă, chiar dacă tocmai asta e. Gândeşte-te la o listă cu toate contribuţiile tale notabile, însă deghizează-le subtil într-o amintire nostalgică, un fel de golden age al companiei.
Vorbeste despre “următorul capitol” – când vorbesti despre următorul tău rol este important să îl descrii cât poti de vag. Înfăşurat în aura asta de ambiguitate va prinde o notă de incredibil pentru care te vor invidia toţi colegii: “o să îmi urmez pasiunea pentru tehnologie”, “mă alătur revoluţiei transportului public”, “merg cu noile trenduri ale marketingului”. Lăsând lucrurile vagi şi misterioase o să ai un subiect de discutie la berea de rămas bun.
Lasă cât mai multe date de contact – e important să laşi cât mai multe date de contact, ca să dai impresia că tu chiar îţi doreşti să rămâi în legătură cu ei. Stai linistit, nu o să te caute nimeni, aşa că poţi să îţi treci numărul de telefon mobil, fix, şi cel puţin 2 adrese de email. Adaugă profilul de Facebook şi LinkedIn, dar nu îţi actualiza încă profilul cu noul rol, nu vrei să pari foarte nerăbdător. Dacă te muţi în alt oraş / ţară lasă-le adresa şi spune-le că îi astepti în vizită dacă vreodată trec pe acolo, şi că berea e din partea ta.
Precizează că sfârşitul nu e aici – spune că acesta nu e un goodbye, că rămâi la un e-mail sau telefon distanţă şi ca esti convins că drumurile voastre se vor mai intersecta. Deşi nu mai sunteţi colegi, sunteţi în continuare prieteni.